De drie grootste fabels over ‘op de voorhand’

‘Op de voorhand’ is zo een term waarvan je in paniek raakt, als je instructeur roept dat je paard dat doet. Over het algemeen is dat foute boel. Het paard moet van de voorhand af. ‘Op de voorhand’ betekent dat het paard zijn gewicht vooral draagt met de voorbenen. Bij voorkeur zien we liever verdeeld over vier benen of zelfs op de achterbenen. Er een hoop scheve gedachten als het gaat om ‘op de voorhand’.

Tijd dus om de drie grootste fabels aan het licht te brengen!

 

Nummer 1:
‘Als het paard de hals hoog draait, dan loopt het paard per definitie niet op de voorhand.’

Dit is de allergrootste onzin. Als het paard niet sterk genoeg is om de rug omhoog te brengen en hij wordt in een hoge hoofd-hals houding geforceerd. Worden de rug en schouder juist meer de grond in gedrukt in plaats van omhoog gebracht. Neem willekeurige foto’s van diverse grand prix paarden zoals uit deze link. Hou je hand nu voor het hoofd en de hals en kijk goed naar waar de balans van het paard naar toe hangt.

Nummer 2:
‘Als het paard zijn voorbenen hoog op kan tillen, loopt hij niet op de voorhand.’

Ook dit is helaas niet waar. Als het voorbeen hoog wordt opgetild en het achterbeen komt in een gelijk paar mee, dan is er niks aan de hand. Als de voorkant van het paard echter niet in verbinding is met de achterkant van het paard, kan hij de schouder inderdaad los van de achterkant bewegen. Hierdoor krijgt de schouder een aparte soort ruimte waardoor die zwaaiende voorbenen mogelijk zijn zonde dat het achterbeen mee komt. Dit is dus als er geen verbinding over de rug is tussen de voor en achterbenen.

De uigestrekte draf is een goede gang om hier een controle op te doen.

Zie hier de uitgestrekte draf zoals hij hoort te zijn. Ronde rug, gelijke passen tussen voor en achter en het gewicht verdeeld over 4 benen.

Kijk nu naar de foto’s op deze link en controleer dan doormiddel voor hierboven genoemde test waar het meeste gewicht drukt. Op de voor of op de achterbenen of over 4 gelijke benen. Let op! Er zitten hier ook een paar goede bij!

Nummer 3:
‘Als het paard voorwaarts -neerwaarts loopt, valt het paard automatisch op de voorhand. Dit is slecht.’

Dat het paard op de voorhand valt, is vaak is veel gevallen waar. De vraag is echter of dit niet ook zo als het paard de hals hoger houdt. Zoals hiervoor al aangetoont, hoeft dit absoluut niet het geval te zijn. De vraag is dan vooral of het slecht is, als je paard hierbij leert de rug omhoog te brengen. Na verloop van tijd zal het paard steeds meer gewicht over 4 benen gaan verdelen omdat de kracht en balans toeneemt.

 

Het paard hierboven kan prima van de voorhand af komen als hij zijn als laat vallen, maar breng je de hals wat omhoog, valt hij voorover.

 

Trainen van je ogen
Deze oefeningen zijn niet bedoeld om andere ruiters zwart te maken of een negatieve stempel te drukken op de huidige topsport. Het is vooral bedoeld je ogen te trainen. Waar rust de balans nu echt of worden mijn ogen gefopt. Zodra je gaat zien namelijk dat het allemaal niet is zoals het lijkt, is de kans het grootst dat je er iets aan wilt doen.

Wil jij een check of jouw paard op de voorhand loopt? Neem dan contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden!