Longeren is iets dat velen óf leuk vinden óf een hekel aan hebben. Wij waren zelf ook nooit liefhebbers van longeren. Tot je ontdekt hoe je het voor jezelf en je paard nuttig en interessant kan maken. Naast het het mooi aansluit op het werken aan de hand is het ook prettig om een nuttige longeersessie te kunnen doen als je eens geen zin hebt om te rijden. Tijdens het longeren kan je werken aan de stap, aan de draf en aan de galop. Voor de afwisseling kan je ook met balkjes werken. 

Wat de waarde is van longeren, het toevoegen van de gangen en welke hulpstukken je kan gebruiken waarom leggen wij je allemaal uit. 

Het nut van longeren

Heeft je paard geleerd heeft om naar het bit te reiken, te ontspannen en zijn hals te laten vallen aan de hand> Dan wil je op een bepaald moment toch wel iets meer zelfstandigheid en iets meer tempo toevoegen. Hierin is het longeren dus best handig. Nog steeds geen gewicht op de rug van het paard, maar wel de mogelijkheid om draf en galop werk toe te voegen aan de training.

Longeren komt ook van toepassing wanneer je eens niet kan of wilt rijden en toch een kwalitatief goede training wilt geven aan je paard. Met longeren kan je namelijk meer dan alleen maar je paard aan een lijn hangen en vooruit jagen of uit laten razen. Tijdens deze lessen krijg je alle kennis die je moet weten om dit stukje handigheid te leren.

SDJ horse training stretch methode art2ride

De stap
Vanuit het werken aan de hand is het werken aan de longe in de stap een vrij simpele overgang. Je kan wat dichterbij je paard beginnen om deze nog te helpen waar nodig. Langzaam neem je steeds meer afstand. We blijven vragen om te stretch en om actief door te blijven stappen. Als een paard dat op weg is naar huis tijdens een buitenrit.

De draf

De draf heeft vele functies en gaat vaak net iets te snel om ernaast te blijven rennen. Hiervoor is longeren dus handig.  Zodra er voldoende afstand is zodat jij je paard aan kan sporen naar de draf zonder dat je er achteraan hoeft te rennen kan je dit eens proberen. Uiteraard willen we graag dat ook hier je paard zo actief mogelijk beweegt terwijl hij of zij naar het contact toe reikt. Om deze reden is het dan ook belangrijk dat je contact blijft houden met de mond van je paard.
Overgangen naar de draf en weer terug kunnen een paard met gebrek aan activiteit helpen de stap wat ruimer en actiever te maken. Daarnaast vraagt de draf uiteraard wat meer van het uithoudingsvermogen van het paard. Hier hebben we echter niet aan als deze niet correct zijn spieren gebruikt. Dus ook al is je paard te dik, is de kwaliteit van bewegen nog steeds het belangrjkste. Zodra je paard daadwerkelijk zijn buikspieren gaat gebruiken, zal die dikte namelijk ook sneller minder worden.

De galop

De galop heeft vooralsnog eigenlijk maar drie functies. 1 is voor het paard, 2 is voor de training. De galop heeft voor het paard voornamelijk de functie ‘vluchtgang’. Voor de training heeft de galop vooral als toegevoegde waarde dat tijdens de aansprong het paard zijn rug rond MOET maken, anders kan hij namelijk niet aanspringen. Als je paard een beetje stijf is of vast zit, kan de overgang naar galop dus een hele nuttige oefening zijn. Zeker bij oudere paarden zie je vaak dat na een galopje het paard een stuk fijner en soepeler beweegt.

Naast dat de galop je paard dus losser maakt, heeft het veel toegevoegde waarde voor het uithoudingsvermogen van het paard. Echter geldt hier ook dat dit alleen van kwalitatieve waarde is als het paard ontspant tijdens de galop, na de aansprong zijn buikspieren blijft aanspannen, door blijft ademen en zijn rug rond maakt. Anders is het alleen conditie training waar de verkeerde spieren worden aangesproken.

Cavalettis

Om je paard te leren nog meer zijn benen op te tillen in plaatst van te sloffen, zijn balkjes een fijne toevoeging aan de training. Helaas zie je nog steeds longeersessies waar direct 5 balken worden neergelegd. Bij de cavalettis is het vooral belangrijk dat je paard ritme, balans en ontspanning behoudt terwijl hij zijn benen hoger op moet tillen. Zie het als buikspier oefeningen met extra gewicht. Omdat het heel belangrijk is dat je paard ritme houdt is het makkelijker om te beginnen met 1 balk. Zodra je paard heeft uitgevonden wat daar de bedoeling van is, kan je een tweede balk toe gaan voegen. Omdat er ook hier geen ruiter op de rug zit die het paard uit balans haalt, is dit een fijne manier voor het paard om te leren omgaan met balken.

 

Hulpteugels bij het longeren

 

Naast dat het belangrijk is om te weten wanneer je paard op een nuttige manier beweegt en wanneer niet, is het ook handig om te weten welke hulpteugels zinvol zijn en welke niet. Het lijstje van de niet-nuttige teugels is namelijk erg lang. Voor het gemak noem ik hier alleen de teugels die daadwerkelijk zinvol zijn.

Bijzetteugels

SDJ horse training longeren

Bijzet teugels zijn graag gebruikte hulpteugels bij het longeren. Het enige nadeel van de bijzetteugels die je vandaag de dag kan kopen, is dat ze allemaal tekort zijn. Tenzij je een shetlander of A-pony hebt. Met de bijzetteugel willen we namelijk leren dat je paard naar het contact op twee teugels gaat bewegen. Ze zouden dus niks anders moeten doen, dan steun bieden als het paard naar het contact toe reikt.

De chambon

SDJ horse training chambon

De chambon werkt alleen in als het paard zijn hoofd extreem omhoog gooit en niet naar het contact wilt zakken. Dit wil weleens het geval zijn als een paard een trauma heeft opgelopen aan contact met de mond of met het longeren. Ze zijn te gevaarlijk om aan de hand te werken maar je wilt ze via de longe toch helpen te ontspannen. Door druk in de mondhoeken en achter de oren toe te passen stimuleer de chambon het paard de hals te laten vallen zonder op te krullen. Zodra het zakt valt de druk direct weg. Kortom, als het paard de juiste richting op gaat denken, wordt deze direct beloond.

Dit zijn de enige hulpteugels die wij tijdens de training gebruiken.

 

Wil jij ook beter leren longeren?

Neem contact met ons op en wij helpen je een meester te worden in longeren.

Sabine
Trainer
Of bel: 0642920191