Methode

Art2Ride SDJ horse training methode

 

Door de jaren heen hebben wij ervaring opgedaan vanuit verschillende methoden en filosofien. Door al deze verschillende invalshoeken ontstaat er een breed scala aan oplossingen voor allerlei problemen. Ons uitgangspunt blijft hetzelfde. Samenwerking en ontspanning bij zowel paard als ruiter. Of je nu bezig bent aan een fanatieke wedstrijd carriere of dat je alleen maar recreatief wilt rijden. Dit maakt niet uit. Uiteindelijk wil je altijd het beste uit jezelf en je paard halen. 

Wij vertellen je graag meer over waar onze inspiratie en kennis vandaan komt. 

Art2Ride

 

Veel van wat we bij SDJ Horse Training doen is gebaseerd op de methode van Art2Ride. Art2Ride is opgericht door William Faerber. Als oud student van Nuno Oliveira en met ruim 40 jaar paardenervaring achter zich wilde hij graag een voorbeeld video maken van hoe het wel hoort. Hoe een paard hoort te bewegen en dat dit niet is wat we op grote kampioenschappen zoals de Wereldruiterspelen, de Olympische spelen of überhaupt bij de landelijke top.

20 jaar geleden was een 60% score zeldzaam, waren de topatletische paarden 16, niet 8 en de topruiters 58, niet 28. ‘Vroegah’ was niet alles beter, maar sommige dingen toch echt wel. Hij wilde daarin iets veranderen en daarmee publiceerde hij het filmpje ‘how to engage your horse over it’s back.’ Binnen een dag ging deze viral met meer dan 1,5 miljoen views binnen 24 uur. En dit is hoe de het balletje van de Art2Ride community, vlogs en clinics over de hele wereld is begonnen.

Ondertussen zijn er bijna 25 associate trainers over de hele wereld in verschillende levels en meer dan 6000 volgers en deze aantallen groeien steeds harder. De nationale en internationale communities lopen via facebook en worden streng gecontroleerd dat het wel over Art2Ride bijbehorende trainingstechnieken gaat. Maar iedereen is open, positief, enthousiast en ondersteunend. Dat is precies wat we ook met elkaar willen.

 

Over de rug

Je paard over de rug trainen. Het is een term die heel vaak gebruikt wordt, maar eigenlijk maar weinig van weten wat er daadwerkelijk bedoeld wordt.

 

SDJ horse training stretch methode art2ride

 

Over de rug wilt zeggen dat het paard zijn rug omhoog brengt en zijn buikspieren aanspant als hij beweegt. Hierbij heeft hierbij een zacht en constant contact met de mond. Hiervoor een is een stabiele, zelfstandige zit en een meegaande hand voor nodig. De meer het paard hij in je hand ‘hangt’ de meer heeft hij behoefte om zijn hals te strekken zodat hij zijn rug omhoog kan brengen. Als het paard niet voldoende ruimte krijgt kan hij zijn hoofd ver omhoog brengen waarbij hij zijn rug hol maakt, zoals op de afbeelding. Ook kan hij zijn neus richting zijn borst brengen en achter het bit kruipen, ook hierbij kunnen ze de rug niet opbollen.

Als het paard niet over de rug beweegt, kan hij niet optimaal zijn lichaam gebruiken. Bewegingen gaan gespannen en wordt steeds strammer. Doordat ze maar deels de gewrichten slijten zijn op de lange termijn diagnoses van beschadigingen aan de gewrichten niet ondenkbaar. Het hele veringsysteem van het paard functioneert namelijk niet meer. De holle rug kan op de lange termijn voor diagnoses zoals kissing spines en huntersbumps veroorzaken.

Niet getreurd, afhankelijk van het stadium van de geleden schade, valt er nog een hoop goed te maken met de juiste training. Het vergt echter wel geduld!

Onderstaand filmpjes is in het Engels en alle technische termen over spieren en botten kan je een beetje langs je heen laten gaan. Ze doen een interessante serie röntgenfoto’s om te laten zien wat het effect is bij je paard als hij zijn rug omhoog brengt.

De Stretch

SDJ horse training stretch methode art2ride

Voorwaarts neerwaarts rijden, halsstrekken, de stretch. In feite zijn dit allemaal dezelfde ideëen. Het begin van de training van je paard zou altijd moeten zijn dat hij leert om naar het contact van je hand toe te bewegen en dat hij daar met een hoofd-hals houding mag lopen waarin hij zichzelf kan ontspannen en blijven dragen. In het begin zal je paard dus vragen te mogen zakken door tegen je hand aan te drukken. Zonder dat het contact veranderd

Wat je hiervoor nodig hebt is activiteit vanuit achteren, het paard moet dus goed de pas erin hebben. Alsof je op weg bent naar huis van een buitenrit. Daarnaast een zachte, volgende hand die contact behoud. De teugels mogen dus niet klapperen want dan krijgt het paard elke keer een tikje in zijn mond. De kans wordt hierbij kleiner dat hij graag contact wilt houden met jouw hand.

‘Ja, maar dan gaat hij op de voorhand lopen’. Dat klopt waarschijnlijk helemaal, grote kans dat hij dat nu ook doet alleen dan met een holle rug.

 

SDJ horse training stretch methode art2ride

Hier zie je Santer in een hogere hoofd-hals houding dat gaat in richting van de arbeidspositie. Als je jouw hand voor zijn hals en hoofd houdt, zie je dat het gewicht meer naar voren leunt. Zijn rug is hier wel rond, maar hij leunt nog wat voorover. Dit komt mede door de houding van de ruiter. Door de lichte subtiele lijn die je onder zijn ribbenkast ziet ontstaan, zie je wel dat hij zijn buikspieren aanpant. Ook stapt hij met zijn achterbenen in het spoort van de voorbenen. Daarnaast zie je dat zijn onderhals ontspannen is en de bovenlijn werkt.

 

SDJ horse training stretch methode art2ride

 

Hier zie je Santer in de stretch. Probeer nu maar eens je hand voor zijn hoofd en hals te houden en dan zie je dat hij zijn gewicht meer verdeeld en zelfs iets naar achteren heeft verplaatst. Zijn schoft is iets omhoog gekomen en zijn rug is rond. Hij loopt niet meer op de voorhand.

Of het paard op de voorhand loopt, of op de achterhand loopt heeft dus niks te maken met zijn hoofd-hals houding. Het heeft te maken of hij actief is van achteren, de hand in het contact wilt volgen en voldoende ruimte krijgt om zijn rug omhoog te brengen.

Hoe je ook kan zien dat het paard hier over de rug beweegt is vanwege de parallele paren zoals hieronder aangegeven.

 

Centered Riding

Centered Riding SDJ Horse Training methode

Naast Art2Ride volgen wij de principes van Centered Riding. Centered Riding houdt zich vooral bezig met de houding en zit van de ruiter. Werken vanuit de balans vanuit het midden. Precies de plek waarmee je op je paard zit. De perfecte aansluiting bij Art2Ride want als je zelf niet in balans bent, hoe moet je paard dat dan komen. Je komt dan in een neerwaartse spiraal terecht waarin je niet meer elkaar aanvult, maar elkaar in de weg zit.

We kijken uiteraard naar hoe fysiek op je paard zit en wat we daar kunnen doen om dit te verbeteren. We kijken ook naar hoe je mentaal op je paard zit. Wat verkrampt en angstig misschien door een nare val. Of juist te actief in de hoop dat je paard maar meekomt. Ben je afwachtend of juist te resultaat gericht. Allemaal aspecten die belangrijk zijn om onder de loep te nemen zodat blokkades weggenomen kunnen worden.

Als jij niet recht zit, kan je paard niet recht lopen. Als je paard niet recht loopt, kan jij niet recht zitten. Dus moeten we naar beiden aspecten kijken. Uiteraard met de focus op ontspanning en rechtgerichtheid.

Natural Horsemanship

Natural horsemanship heeft vaak een onnodig negatieve, zweverige associatie. Terwijl horsemanship niks meer of minder is dan je omgang met het paard aan te passen naar een taal die het paard ook begrijpt. Denkend en handelend vanuit het perfectief van het paard. Om zo tot een taal te komen die bij jullie allebei past.

Daarnaast is horsemanship ontzettend belangrijk om te begrijpen of bepaald gedrag vervelening, onwil, onkunde of discomfort is. Zeker als het paard gevaarlijk gedrag vertoont is het belangrijk om allerlei zaken aan te sluiten en dat kan alleen als je weet waar je naar moet kijken en vervolgens te handelen.

Rennerig en bokkend gedrag onder het zadel komt bijvoorbeeld vaak voort vanuit discomfort of pijn aan de rug. Dit kan zijn omdat er iets met het zadel is, dit kan ook zijn omdat er iets in het lijf niet lekker zit. Als een paard in het wild wordt aangevallen is dit vaak op de rug/lendenen. Pijn op deze plek veroorzaakt dus automatisch het vlucht instinct van het paard.

Het zit totaal niet in de natuur van het paard om niet meewerkend en welwillend te zijn. Sterker nog het zijn vaak ontzettende pleasers die ontzettend graag hun best voor je doen. De één is alleen wat meer instaat zichzelf weg te cijferen als de ander. Net zoals bij mensen.

Om deze reden besteden wij niet alleen aandacht aan rijtechniek met focus op het paard of de ruiter. We besteden ook zeker aandacht aan de algemene uitstraling van het paard om te zien of het ergens pijn of discomfort heeft.

Aan de slag

Nu we weten waarom het belangrijk is om de rug van je paard te trainen, is het tijd om te kijken hoe je hier gaat komen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er is echter geen korte route. De weg afsnijden heeft geen zin, sterker nog, eigenlijk is dit altijd een omweg. Of je nu een groen paard start, net een nieuw paard hebt gekocht of met je huidige paard tegen allerlei problemen aanloopt. Wil je een nieuwe weg inslaan? Begin van voren af aan!

Hieronder vind je de drie manieren van trainen die wij gebruiken. Van links naar rechts ook de volgorde zoals wij hem toepassen. Bij elk nieuw, maar reeds getraind paard beginnen we met het werken aan de hand. Kan hij daar zijn rug om hoog brengen, wijken, schouderbinnenwaarts, zonder ernstig te verstarren en zonder uit elkaar te vallen? Dan gan we verder aan de longe om wat tempo toe te voegen. Gaat dit lekker, kunnen er ook balkjes toegevoegd worden. Gaat dit goed? Kan het paard ritme blijven houden, blijven stretchen en ontspannen? Dan gaan we erop zitten. Als hij daar fijn de stretch kan blijven gaan we het rijdende werk verder opbouwen met verschillende oefeningen waarbij we de arbeidspositie en de stretch afwisselen. In een gevorderd stadium werken we naar de verzameling toe.

Dit zijn allemaal stappen vooruit. In de praktijk zal je echter merken dat je paard de arbeidspositie niet aankan en dat je dan weer terug naar de stretch moet. Of het rijden helemaal teveel is waardoor een tijdje longeren voor je paard beter lijkt te zijn. Als hij daar ook niet kan ontspannen, zal hij eerst moeten leren ontspannen aan de hand, om vanuit daar het werk op te bouwen.

Wil je direct goed aan de slag gaan? Dan is het raadzaam om voordat je begint een osteopaat naar je paard te laten kijken om zo eventueel bestaande blokkades weg te halen. Zo is je paard los en klaar om aan een nieuwe training te beginnen. Als je paard ergens blokkades heeft zitten deze namelijk de ontwikkeling in de weg. Wil je rijdend aan de slag? Dan is een goede zadelcheck ontzettend belangrijk. 

Meer informatie over de verschillende fases vindt je hieronder.

Werken aan de hand


Fijn voor ieder paard

 • Leer je paard ontspannen
 • Geen gewicht op de rug
 • Stapsgewijs opbouwen van training
 • Ideaal voor revalidatie of groene paarden

Longeren


Opbouwen vanuit het werken aan de hand

 • Toevoegen draf en galop
 • Hulpteugels
 • Opbouw kracht en conditie
 • Werken met balkjes

 

Rijden


Heeft jouw paard een goede basis?

 • Stretch
 • Arbeidspositie
 • Verzameling
 • Wedstrijden

 

Probleempaarden

Bokken, steigeren, bijten, slaan, nervositeit, wegrennen. Sommigen zien het als een teken van verveling. ‘Mijn paarden houdt niet van longeren.’ ‘Mijn paard houdt niet van dressuur.’ ‘Mijn paard houdt niet van in de bak werken.’ ‘Er is geen klik.’ De excuses zijn ons allemaal bekend.

In de praktijk zijn het echter harde signalen dat je paard niet gelukkig is, wellicht zelfs veel pijn heeft. Slecht passend zadel, een oncomfortabel bit of een lijf dat helemaal vast zit. Wellicht vraag je allerlei dingen van je paard waar hij fysiek amper toe in staat is. Natuurlijk geven onze paarden ook weleens een vreugde bokje en dat moet ook kunnen. Hier zijn dieren, geen robots. Maar als dit structureel terug komt of zelfs gevaarlijke situaties oplevert moet je jezelf de vraag stellen of er niet iets meer aan de hand is.

Wij zijn ook benieuwd naar jou en je paard.

Zullen we kennismaken?

Sabine
Trainer
Of bel: 06-42920191