Onze paarden

Onze paarden

Onze paarden zijn essentieel voor ons eigen leerproces. Elke dag vertellen zij ons weer wat wij moeten leren. Of het nu loslaten van de dagelijkse stress is, of rijtechnisch verbeteren. Dat maakt niet uit. Ieder paard heeft ook zijn of haar eigen verhaal. Daarom delen wij graag het verhaal van onze paarden. Wellicht dat je er een hoop in herkend. 

Pura

Pura is voor SDJ Horse Training het paard waar alles mee begon. Aangekocht als weidemaatje en geëindigd als boegbeeld.
Pura SDJ Horse training

Toen Pura door Sabine werd overgenomen was dat voor niks anders, dan een dure grasmaaier. Ze had net een veulen gehad en zat vol met rode bloedwormen. Maar op een gegeven moment ging het kriebelen, vooral omdat ze elkaar maar niet leken te begrijpen. Zoals je op bovenstaande foto kan zien zag haar rug er absoluut niet uit. Geen bespriering en doorgezakt.

Eigenwijs als Sabine was werd er alleen getraind door te rijden. En hoe lastig dit ook was, Pura werd hier niet persé beter van. Ze bleef rennerig, springerig en onbetrouwbaar. Daarnaast viel vaak één van haar achterbenen uit tijdens het rijden en galopperen leek ze simpelweg niet te kunnen.

Achteraf gezien bleek ze toen al last hebben van kissing spines.

Door de jaren heen is heeft ze zich ontwikkeld tot een zeer fijn en eerlijk rijpaard. Betrouwbaar op buitenrit en kunnen kleine kinderen haar zonder zadel, met een halster, over de weg naar het weiland toe rijden. Ze is goud eerlijk en heel confronterend soms. Met een gouden hart kan ze genieten van een rit of een poetsbeurt. Met haar 18 jaar hopen wij dat ze de komende paar jaar alleen nog maar sterker en fitter mag gaan worden.

Ondertussen weten wij wel dat als ze iets niet doet, dan is het niet omdat ze het niet wilt. Dit is omdat ze het niet kan.

Santer

Met 18 jaar is een paard niet oud!

SDJ Horse Training Santer

In maart 2017 kwam Santer bij de club. Hij was toen 18 jaar en alles gebeurde eigenlijk per ongeluk. Sabine was in de veronderstelling dat er niet zoveel met dit paard mis was. In ieder geval niet meer dan met Pura. Echter bleek na een bezoekje van de osteopaat, er toch wel het één en ander mis te zijn. Zijn bekken stonden scheef, hij zat vast op het SI- gewricht, zijn hals zat vals op de 2e/3e nekwervel en zijn atlas zat vast.

Dat laatste kan ervoor gezorgd hebben dat hij last had van hoofdpijn. Waar Pura veel problemen met haar rug heeft, heeft Santer deze dus met zijn hals en nek. Problemen in de hals ontstaan vooral als het paard continue teveel met zijn neus op de borst loopt.

Het herstellen van deze opgelopen schade duurt minimaal twee jaar, gezien zijn leeftijd zal hij er naar verwachting altijd last van blijven houden. Hij heeft vooral veel moeite met zijn neus naar voren duwen en ECHT contact zoeken op de hand. Maar hij gaat nog steeds vooruit, ziet er fantatisch uit en hij is vooral ontzettend blij en lief.

Zodra er even in de baan gerend mag worden staat hij vooraan klaar om een paar gekke sprongen te maken.

Liefkozend heeft hij de bijnaam ‘opa’. Met zijn ondertussen 20 jaar is dit natuurlijk onzin. We hopen dan ook dat hij nog een paar jaartjes bij ons is.