Over ons

SDJ Horse Training

Bij SDJ Horse Training kijken we verder dan alleen de trainingstechnieken.

We kijken naar de ruiter, naar het paard en naar de combinatie. Daarin is bij de ruiter de kennis van de techniek een onderdeel, maar ook de houding, zit en psyche. Spanning in het lijf van de ruiter kan zorgen voor spanning bij het paard waardoor die niet optimaal kan bewegen. Maar ook kan de spanning van het paard weer spanning bij de ruiter veroorzaken. Soms is het belangrijk de zaken even te laten voor wat het is en soms is het noodzaak om in te grijpen.

Wij gaan verder dan alleen maar een lesje eens in de zoveel tijd. Wij begeleiden je ‘all the way’. Zowel thuis als in de wedstrijd ring. Door onze ervaring in verschillende disciplines, met diverse rassen en dus verschillende rijtechnieken kunnen wij verder kijken dan alleen één richting. Daarnaast ligt er achter ons een groot internationaal netwerk met vele trainers, veeartsen en lichaamswerkers waar wij onze vragen neer kunnen leggen als we het ook even niet meer weten.

Sabine de Jong

SDJ Horse Training is opgericht door Sabine de Jong. Geboren en getogen in Amsterdam- Noord. Zij woonde op 8-jarige leeftijd haar eerste paardrijlessen bij op Manege Zunderop welke helaas vandaag de dag niet meer bestaat.
1 keer in de week rijden werd als snel 2 keer in de week toen ze een keer had ingevallen in de carrousselles. Tot de manege werd verkocht bleef zij trouw twee keer per week de lessen volgen. Ook werden er wel eens onderlinge wedstrijdjes gereden.

Sabine Pablo SDJ Horse Training

Rond haar 14e werd de manege verkocht en ze is nog even gebleven. Echter veranderde sfeer en Sabine wilde iets nieuws, iets anders. Sindsdien is het een beetje gaan rommelen. Van het verzorgen en rijden op een arabische stoeterij, tot het bijrijden van privé paarden. Zo kwam ze onder andere in aanraking met Natural Horsemanship en de westernsport.

Op haar 20e kocht ze haar eerste eigen paard. Een 3-jarige Quarter Horse merrie. Al dat bijrijder en manege lessen volgen kwam ze toch niet verder mee. Bovendien was er altijd wel iets dat de eigenaar niet goed vond. Tijd dus voor een eigen paard. Na een zoektocht van ruim een jaar kocht ze exact hetgeen dat ze in eerste instantie niet wilde hebben. Een jonge, bruine merrie genaamd Vandals Nikki.

Na wat aanklungelen vertrok ze met haar 22e naar Rieky Young van Burgmeijer Quarterhorses om echt iets te leren over de reining en het werken op een sportstal. En leren dat heeft ze gedaan. Niet alleen werd ze een betere ruiter doordat je dagelijks meekijkt op topsportniveau, ook over stalmanagement. Omgang met verschillende ziekten, verwondingen en andere problemen die je anders niet tegen zou komen omdat je simpelweg met minder paarden in aanraking komt.

Na ruim een jaar heel veel en hard werken werd het tijd voor een terug keer naar Amsterdam. Sabine begon haar aan haar carriere in de financiele administratieve dienstverlening en de paarden kwamen weer als hobby in haar leven. Nikki had wel een periode van rust verdiend, ze was immers pas 6 en zo kwam ze op een kleinschalige pensionstal in Ilpendam terecht. Al snel verzamelde zich daar een groep jonge meiden die met allerlei pony’s bezig waren en zo startte het lesgeven. Vooral dressuurmatig werd alle kennis die opgedaan was in de reining gebruikt om ook het dressuurmatige werk te verbeteren. Daarnaast zorgt lesgeven ervoor dat er veel meer nagedacht over de techniek omdat het uitgelegd moet gaan worden in begrijpelijke taal. Steeds meer verbanden werden er gelegd en steeds meer techniek kwam erbij. Daarnaast is dat het moment dat Pura als tweede paard erbij kwam.

SDJ horse training lol

Twee jaar later begon de reining weer te lonken. Echter realiseerde Sabine zich ook dat ze op zichzelf was aangewezen. Ze ging als freelancer aan de slag om meer geld te verdienen dan ze ooit in loondienst zou krijgen. Ze kocht een grotere auto, een trailer en ging lessen bij Roy van der Hoeven. In de twee navolgende jaren werden alle DRHA shows afgereden. En niet geheel zonder succes! Daarnaast verhuisde ze met Nikki naar de Double R Ranch in Diemen en werd er daar meerdere avonden per week lesgegeven.

‘Streng, duidelijk en technisch diepgaand’

SDJ Horse Training

Dat technische deel werd alleen maar zwaarder, de meer ze met Art2Ride aan de gang ging. Dat is immers waar Pura haar toe gedreven had. Haar gedrag leverde zoveel vervelende en zelfs gevaarlijke situaties op dat veranderingen noodzakelijk waren. Dit was het moment dat Sabine zich steeds verder ging verdiepen in de biomechanica van het paard. De resultaten met Nikki mochten er wezen want de scoren werden steeds beter. Met Pura bleven ze echter maar achter.

‘Ik ga echt niet longeren hoor!’

Achteraf wordt er nog regelmatig om deze opmerking gelachen. Pura dwong Sabine om het rijden te laten voor wat het is en vanaf de grond te gaan werken. Na bijna een jaar longeren besloot ze ook het werken aan de hand te gaan doen en eigenlijk ging toen pas het kwartje vallen. Als je het alfabet af wilt gaan moet je hoe dan ook bij ‘A’ beginnen. In de training van je paard is dit niet anders. Hoe snel je van A tot Z gaat is per paard en per ruiter verschillend, maar uiteindelijk moet je van A naar Z.

Bijscholing

Wij doen er alles aan om onszelf te blijven ontwikkelen. Zowel op het gebied van Centered Riding als Art2Ride moeten er jaarlijks beschoold worden. Voor Art2Ride moet er eens per 4 maanden de voortgang worden gemeten.

Stilstand is achteruit gang. Evenals je blind staren op één manier. Niks is zo veranderlijk als een mens en voor paarden geldt dit ook. Er zijn gelukkig ook meerdere wegen die naar Rome leiden. Zonder onze basisprincipes en uitgangspunten te verliezen staan wij daarom altijd open om weer nieuwe dingen bij te leren.