Rijden

Je paard rijden. Het magische gevoel samen één te zijn. Je zit, je been en je hand compleet in verbinding met je paard. Alles lijkt vanzelf te gaan.

Dit is waar iedere ruiter van droomt. Maar het zijn er maar weinig die dit gevoel echt wel eens gehad hebben en velen zelfs nooit meemaken. De kwaliteit van je rit heeft te maken met je instelling tegenover je paard, maar ook die tegenover jezelf. Als je alleen maar met je paard bezig bent vergeet je namelijk vaak jezelf. En als je alleen maar met jezelf bezig bent, dan vergeet je je paard.

Wij helpen je in balans komen.

Het paard

De stretch

Ontspanning is het belangrijkste om te behalen. Geen enkele rit is zinvol als deze vol met stress en spanning zit. Net zoals bij het werken aan de hand en het longeren is in beginsel het stretchen van de hand het belangrijkste. Dit omdat het helpt je paard te ontspannen en naar je hand te bewegen. Hierdoor kan het paard zijn of haar rug opbollen, ruimte maken in de pas en fijn en ontspannen lopen.

Arbeidspositie

Zodra je paard kan stretchen naar de hand, kan je deze ook vragen om in verbinding en ontspanning naar boeghoogte te komen. Hierbij is de neus nog steeds voor de loodlijn, de hals bevind zich dezelfde lijn als de rug en in het ritme en paslengte van je paard verander er niks. Na een aantal passen laat je het paard weer de hals strekken. Als dit goed gaat, dan bouw je deze schakeling tussen halshoogte steeds meer op. Je voegt eens een oefening toe zoals wijken, schouderbinnenwaarts, gebroken lijnen en voltes. Op deze manier leert je paard dat hij na iets moeilijks weer mag ontspannen.

Verzameling

Gaat de arbeidspositie makkelijker en houdt je paard dit langer vol. Is een B en L- proef in verbinding en geheel ontspanning geen uitdaging meer en merk je dat je paard toe is aan iets meer? Dan ga je langzaam toe werken naar de verzameling. Ook hier is het belangrijk dat je paard geen ontspanning en paslengte verliest. We zijn nog steeds op zoek naar de paralellen, zachtheid en volgzaamheid in de hand en dat het paard zijn gewicht van 4 benen meer gaan overbrengen op de achterbenen. Je kan je voorstellen dat dit in het begin heel zwaar kan zijn voor je paard. Doe dit dus niet te lang en bouw het op! Als je dit level van training hebt behaald zijn oefeningen zoals de piaffe onder de man ook mogelijk.

Voor elke discipline

Je kan je voorstellen dat deze vorm van africhting belangrijk is voor ieder paard. Je wilt immers dat je paard je kan dragen, zonder spanning en stress. De klassieke basis is daarom geschikt voor iedere discipline. Of je nu wilt springen, endurance of dressuur wilt rijden. Ook de verbinding tussen deze ouderwetse basis en het westernrijden is gemakkelijk te leggen. Daarover ‘hier’ meer.

Zadelfit

Hoe belangrijk het is dat je zadel goed past wordt regelmatig flink onderschat. Vooral de positie bij de schouder en het balans van het zadel is enorm belangrijk. Je rug rondmaken terwijl je constant achter je schouderbladen wordt geprikt is een onmogelijke opgave. Ook als er constant halvewege op je rug wordt gedrukt druk je liever je rug weg. Als je paard begint te rennen, bokken, of enorm op het bit aan het knauwen is. Of juist heel erg traag wordt. Dan is dit 9 van de 10 keer een indicatie dat er iets met je zadel is. Op een zadel kan en mag je niet bezuinigen. Ieder paard en iedere paarden rug is anders. Je kan beter voor weinig geld een paard komen en voor veel geld een zadel, dan andersom. Een goed passend zadel is namelijk bepalend voor hoeveel plezier jij van je paard hebt

Een nieuw, op maat gemaakt zadel heeft ook regelmatig een check nodig. Als je volgens onze principes traint veranderd het lichaam van je paard flink. De schoft gaat omhoog komen, de schouders gaan verder uit elkaar staan en daardoor je zadel al snel te smal. Het balans valt achterover waardoor de balans op de lendenen ligt. Ook gaat hij bij de schouders prikken. Kortom; geen fijn gevoel voor je paard.

Om deze reden werken wij met zadels van Peter Horobin Saddlery.

Een goede zadelmaker is goud waard!

 

De ruiter

Houding en zit

‘Als jij niet ontspannen zit, kan je paard niet ontspannen lopen. Als je paard niet ontspannen loopt, kan jij niet ontspannen zitten.’

Het zijn woorden die blijven achtervolgen. Want waar begin je nu? Uiteraard moet je focus bij je paard zijn, maar het is ook zeker net zo belangrijk om te blijven controleren of jij recht en ontspannen op je paard zit. Wij gebruiken hiervoor de technieken van Centered Riding. Met balans tussen je bekken, meebewegend met het lichaam van je paard. Een zachte volgende hand. Een ontspannen maar duidelijk been. Kleine tips en tricks om je houding te blijven optimaliseren en verbeteren, zonder je paard geheel uit het oog te verliezen. Als jij onstpant, dan doet je paard dat namelijk ook.


Psyche

Ontspanning gaat echter verder dan alleen maar paardrijden. Een hoop factoren kunnen ervoor zorgen dat je spanning mee brengt naar je paard. Niet erg als je een stal gaat uitmesten, wel vervelend als jij en je paard daardoor niet meer kunnen genieten van het rijden. Daarom besteden wij niet alleen aandacht aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Wat houdt je bezig? Kan je dit loslaten? Waarom wel / waarom niet? Indien noodzakelijk verwijzen wij je door naar specialisten die jou mogelijk kunnen helpen. Je hobby is immers te duur om niet alles eruit te halen wat er in zit en er intens van te genieten.

vrijheid ontspanning