Werken aan de hand

Klaar voor een nieuw begin in jouw training?

 

 

Werken aan de hand is de beste start als je de training van je paard opnieuw wilt opbouwen. Hieronder leggen wij je graag uit waarom, hoe het werk is op gebouwd en welke hulpmiddelen wij gebruiken. 

Wat is het doel

Werken aan de hand

Werken aan de hand

Het werken aan de hand is het eerste begin van de (nieuwe) opleiding van je paard. We leren het paard actief zijn achterbeen onder zijn lichaam te zetten, naar de hand toe te reiken en zijn rug omhoog te brengen. Je kan je voorstellen dat dit makkelijker is als jij nog niet op zijn of haar rug zit. Vooral het omhoog brengen van de rug is makkelijker zonder ballast. Ook een slecht passend zadel kan een paard tegenhouden te ontspannen. Door dit element weg te nemen kunnen we dit soort dingen gaande weg allemaal controleren.
Dit rondmaken van de rug en het laten reiken naar het zand noemen wij de ‘stretch’.

Bij het werken aan de hand maken we vooral gebruik van oefeningen zoals voltes, wijken en schouderbinnenwaarts. Je kan het, zodra je paard het stretchen begrijpt, echter zo leuk maken als dat je wilt door pilonnen of een balk toe te voegen.
Let op, als je paard het stretchen nog niet begrijpt of niet volhoudt als hij over een balk moet stappen. Dan is de balk nog te vroeg. Eindelijk doorgaan heeft dan geen toegevoegde waarde!

Ieder paard is en iedere ruiter is anders. Door de jaren heen ontwikkeld zowel paard als ruiter gewoontes die je dienen of juist niet. Hoe lang het noodzakelijk is om aan de hand te blijven werken hangt af van vele factoren. Een groene 3-jarige is heeft een heel andere ontwikkel cyclus als je deze vergelijkt met een 14-jarige met kissing spines die moet revalideren. Het is uiteraard niet de bedoeling om maar eeuwig naast je paard te blijven lopen. Het is puur de meest makkelijke manier om je paard te leren zijn of haar lichaam dusdanig te gaan gebruiken dat ze in een later stadium in staat zijn om je te dragen.

Zware oefeningen zoals de piaffe worden dan ook gestart vanaf de grond terwijl het paard in de gewone training allang gereden wordt. Het is de makkelijkste plek om je paard iets te leren.

 

Aan de slag!

 

Wil jij ook leren hoe werken aan de hand jouw paard kan helpen ontspannen zodat hij of zij vrijer en ruimer kan bewegen? Voelen hoe het is om echt contact te hebben in de hand zonder dat je het idee hebt dat je jouw paard moet dragen? Of dat hij maar achter je hand wegkruipt? Wil je ervaren hoe het voelt als je paard echt in het werk ontspant?

Dit is jullie kans!

Wat heb je nodig?

Hoofdstel

Werken aan de hand sdj horse training

Om te beginnen heb je niet veel bijzonders nodig. Een hoofdstel met teugels, een bit en een dressuurzweep is voldoende. Toch zijn er wel een aantal voorkeuren. Zo werken wij voornamelijk met hoofdstellen met hoge neusriem, zonder sperriem en zonder martigaal welke wel op de afbeelding staan vermeld.

bit bij werken aan de hand

bit bij werken aan de hand

Je kan een hele hoop voelen door de mond van je paard. We zijn daarom voorzichtig in het gebruik van veel verschillende bitten. Onze voorkeur gaat daarom altijd uit naar een dubbelgebroken bustrens. De variabelen waar wij mee spelen zijn dan ook vooral de breedte en de dikte. Discomfort ergens anders in het lijf is vaker de reden dat een paard het bit niet aan wilt nemen, dan het niet passen van het bit. Daarom is dit het laatste element dat wij zouden aanpassen.

teugels bij werken aan de hand

teugels bij werken aan de hand

Teugels om je paard mee te leiden zijn ook praktisch. Zolang je ernaast loopt zijn lange teugels nog niet persé nodig. Zodra je op je paard gaat zitten zal je ontdekken dat je teugels te kort zijn en je paard daardoor niet met zijn neus bij de grond gaat komen. Er zijn maar weinig plekken waar je teugels kan vinden die echt lang genoeg zijn. Op dit moment kennen wij alleen de shop van Marijke de Jong. Vind hier jouw teugels

Opbouw van de training

De manier waarop je de training opbouwt heeft veel invloed op je slagen. Eindeloos oefeningen herhalen die je moeilijk vindt is voor niemand leuk. Voor jou niet en voor je paard ook niet. Om deze reden hanteren wij een aantal belangrijke spelregels. In de praktijk blijkt dat deze vaak harder te hanteren zijn voor mensen dan voor hun paarden.

  • Herhaal een bepaalde oefeningen nooit vaker dan 3 keer. We zitten niet in het leger dus we maken er geen strafkamp van.
  • Maak van de stretch een beloning. Als je iets vraagt dat je paard of jij moeilijk vind. Laat dan je paard na een paar passen weer stretchen. Hierdoor leert hij dat als er iets moeilijker gevraagd wordt, hij daarna altijd weer mag ontspannen.
  • Stop wanneer je paard iets beter heeft gedaan dan de vorige keer volledig met de oefening. En als het echt een grote is stap is, stop dan direct je training. Hierdoor eindig je altijd met iets positiefs en rust is de grootste beloning die je jouw paard kan geven. Grote kans dat je tijdens de volgende training sneller op dit punt gaat komen.
  • Check je paard op spierpijn. Als je voelt dat hij strammer loopt of meer moeite heeft dan de dag(en) ervoor, dan kan het zijn dan hij spierpijn heeft. Stop dan je training.
  • Beloon, beloon, beloon! Wij hebben altijd (suikervrije) snoepjes of stukjes wortel op zak om te belonen bij goed werk. Voor het ene paard werkt dit beter dan de ander, maar over het algemeen vinden ze allemaal positieve stimulans erg prettig.

 

Als het werken aan de hand lukt en je paard kan zich ontspannen wordt het tijd om het volgende onderdeel toe te voegen aan je training. Namelijk het longeren!

Meer weten hoe jij het beste van start kunt gaan?

Wij helpen je graag op weg!

Sabine
Trainer
Of bel: 06-42920191